Nordic Whisky Forum #1

PRESSMEDDELANDE

MACKMYRA DISTILLERY STÅR VÄRD FÖR NORDIC WHISKY FORUM

För första gången kommer World Whisky Forum utöver dess internationella engagemang, att stå värd för ett regionalt inriktat evenemang.
Detta första regionala forum kommer att undersöka den nordiska whiskyindustrin och Mackmyra Destilleri kommer att vara värd för, Nordic Whisky Forum, den 19–21 juni 2023.

World Whisky Forum har sedan starten etablerat ett rykte om att tillhandahålla ett unikt öppet rum för diskussioner inom den internationella whiskygemenskapen. Under de senaste åren insåg man behovet av ett liknande rum där regioner kunde borra ner sig i de specifika utmaningar som just deras område ställs inför. Den nya regionala versionen av Forum erbjuder en plattform för sådana diskussioner.

Under de senaste decennierna har den nordiska whiskyproduktionen expanderat på ett imponerande sätt. Inte mindre än drygt sextio destillerier runt om i Norden producerar nu whisky. Från Kyrö och Teerenpeli i öster till Floki på Island i väster. Från Aurora utanför Tromsø i norr, till Stauning Whisky i söder.
Whiskyindustrin i Norden utmärker sig framförallt för sin mångsidighet och uppfinningsrikedom: råg, vete eller korn; lokal malt och inhemskt material; innovativa energi- och fatprojekt
Det som sker i Norden skapar rubriker runt om i whiskyvärlden.

Nordic Whisky Forum 2023 kommer att fokusera på tre nyckelområden;
förhållandet mellan producenter och de tre stora monopolen, hur man bygger framgångsrik distribution utanför hemmamarknaden och inte minst frågan om regionalt samarbete.
I de olika panelerna återfinns representanter för monopolen, nyckelpersoner från internationell distribution och detaljhandel, samt whiskyproducenter som framgångsrikt har expanderat sina varumärken utanför respektive hemmamarknader.
Som alltid kommer diskussionerna att modereras av Dave Broom.

För mer information, besök https://worldwhiskyforum.org/world-whisky-talk/

TILL REDAKTÖRER:

World Whisky Forum grundades 2017 av Jan Groth. Forum har hållits på Box/High Coast Distillery (Sverige), Cotswolds Distillery (UK), Westland Distillery (USA), Stauning Whisky (Danmark). Nästa World Whisky Forum kommer att hållas på Komoro/Karuizawa Distillery (Japan) i februari 2024. Jan har sedan 2019 fått sällskap av Dave Broom, Ingvar Rönde och Zoë Rutherford, och forumet utökades under Covid. 19 Pandemin till att omfatta även en online-seminarieserie. Och nu lanseras alltså den nya serien av regionala forum i och med att Nordic Whisky Forum sätts i sjön.

Talare på Nordic Whisky Forum:
Dawn Davies – The Whisky Exchange, England
Peter Mulryan – Blackwater, Ireland
Marjo Pelkonen – ALKO, Finland
David Roussier – Armorik, France
Linda Johansson – Systembolaget, Sweden
Stephen Davies – Penderyn, Wales
Patrick van Zuidam – Zuidam, Netherland
Idar Sørensen – Vinmonopolet, Norway
Jonny McMillan – Berry Bros & Rudd, UK

För mer information, kontakta:
jan.groth@worldwhiskyforum.org